Acțiunea: ZIUA MONDIALĂ A APEI
Școala Gimnazială „Lucian Bologa” Marpod, an școlar 2021-2022
De ziua mondială a apei, 22 martie 2022, elevii clasei a V-a ai Școlii Gimnaziale „Lucian Bologa”, în echipe de câte patru colegi, îndrumați de doamna profesor Prepelită Mioara Petronela au realizat o activitate numită „Apa-izvorul vieții” în cadrul căreia au avut de realizat o broșură (cărțică) cu sfaturi pentru protejarea apei.
Au fost realizate 3 broșuri care au fost prezentate colegilor din alte clase, membrilor familiei, chiar și vecinilor.
Sfaturile s-au referit la modalități de reducere a poluării apelor, cum ar fi:
- 📝 grija față de felul cum și depozităm deșeurile;
- 📝 evitarea produselor de curățenie atunci când facem baie în ape curgătoare sau lacuri;
- 📝 folosirea responsabilă a apei (la duș, udarea plantelor).
Elevii au lucrat frumos în echipă cu mult entuziasm și bună voie.
A fost o activitate frumoasă, interesantă și, mai ales, utilă!
Sopa Eliza, clasa a VII-a - Ziua internațională a voluntariatului
Băjan Carla, clasa a VI-a - Cum păstrăm pădurile și apele curate
Florea Codruța Ionela, clasa a VI-a - Pădurea și viețuitoarele ei
Elev. Dotoș Tania Maria, Clasa a VIII-a Școala Gimnazială „Lucian Bologa”, Marpod
Pădurea reprezintă o suprafață mare de teren dominată de arbori. În 2006 pădurile au acoperit 4 miliarde de hectare, respectiv, aproximativ 30% din suprafața mondială a uscatului. Conform datelor remise publicității de către Romsilva, cea mai bătrână pădure din țara noastră este pădurea Moșier de lângă Nădașa din județul Mureș.
Pădurea este habitatul natural al mai multor specii de plante (mușchi, arbuști, ierburi), de animale (urs, lup, vulpe etc.) și de ciuperci, toate crescând acolo. Pădurea este un loc magic în care oamenii merg să se relaxeze, deoarece există o anumită conexiune om-natură.
Pădurea este „plămânul natural al planetei”, ea întreține viața. Din păcate, mulți oameni nu țin cont de acest lucru și murdăresc pădurea dar, ceea ce este mai rău, o taie în mod haotic și mult prea accelerat. Odată cu apariția defrișărilor ecosistemul începe să devină din ce în ce mai poluat, suprafața pădurilor scade iar bătrânele animale își pierd casa.
Cum putem ajuta pădurea?
- 📝 În primul rând ne putem înscrie la o asociație de voluntariat în care să luptăm împotriva defrișărilor și să plantăm noi arbori alături de colegi sau prieteni și chiar rude.
- 📝 În al doilea rând putem face o echipă de 10 până la 20 de oameni care să curățăm pădurile de gunoaie, iar la final vom face cu toții o mică pauză de odihnă printre copaci.
Pădurea este o sursă inestimabilă pentru viitor. Să protejăm natura în obiectiv turistic, protejat de lege, astfel, defrișările se vor opri!
Să păstrăm pădurea, sălbatica natură!!!
Webografie:
https://ro.wikipedia.org/wiki/PG/C4%8383dure
https://identitatea.ro/cea-mai-batrana-padure-din-romania-mociar
Apa, izvorul vieții
Elev. Dragoman Teodora, Clasa a VIII-a Școala Gimnazială „Lucian Bologa „ Marpod
“UITĂM CĂ CERCUL APEI ȘI AL VIEȚII ESTE ACELAȘI” — JACQUES-YVES COUSTEAU
Multe secole apa a fost considerată ca un element.În 1781, fizicianul englez H. Cavendish a arătat că apa se formează prin explozia unui amestec de hidrogen și oxigen, cu ajutorul scânteii electrice. În 1783, Lavoisier a repetat experiența, realizând pentru prima oara sinteza cantitativă a apei.
S-a stabilit atunci că 2g de hidrogen se combină cu 16g oxigen pentru a da 18g apă. În 1805, Humboldt și Gay-Lussac au arătat că apa este formată din două volume de hidrogen și un volum de oxigen.
Apa naturală constă în amestecul speciilor de izotopi ai oxigenului: 16O, 17O, 18O, cu cei trei izotopi ai hidrogenului: 1H, 2H. Combinația acestora generează 18 specii de molecule de apă.
Apa pură este întotdeauna un amestec de apă ușoară (H2O) și de cantități extrem de mici de apă grea (D2O) și apă supergrea (T2O).
Apa este izvorul vieții, face parte integral din țesuturile animale și vegetale, este o băutură, există la suprafața Pământului sub formă de apă dulce, de gheață sau apă de mare, este o sursă de energie regenerabilă, purtătoare de energie, o necesitate pentru industrie și agricultură.
Viața și apa sunt inseparabile. Niciun organism nu poate trăi fără apă, iar biodiversitatea atât floristică dar și faunistică abundă în locurile unde există apă.
Apa este răspândită în natură în toate stările de agregare. În atmosferă apa se găsește sub formă de vapori proveniți din evaporări, respirație, etc. În atmosferă există circa 50-70·10¹² tone de vapori de apă. Atmosfera conține vapori de apă în concentrații ce variază cu temperatura și presiunea. Aceștia provin în majoritate din evaporarea mărilor și oceanelor și, în mică parte, din evaporarea ghețarilor.
Sub formă solidă apa se găsește în stare de gheață. Peste 10% din suprafața uscatului (1,48 x 107 km²) este acoperită de ghețari, respectiv 1,58 x 107 km².
Plantele, animalele și omul pentru a-și îndeplini funcțiile vitale au nevoie de apă. Nu există organisme vii care să poată trăi fără apă. De altfel, după aprecierea mai multor biologi în mediul acvatic au fost semnalate primele forme de viață.
Vegetalele conțin 50 – 75% apă, corpul omenescul conține 70% apă, peștii până la 80%, păsările 90% și unele animale marine și păianjenii până la 98% în unele cazuri.
O importanță deosebită are apa pentru viața plantelor, animalelor și ca apă potabilă; joacă și un rol major în procesele fiziologice.
Și nu în ultimul rând prin descompunerea apei se obține oxigen și hidrogen – combustibilul viitorului care poate fi folosit în ardere directă… apă, un combustibil ideal și nepoluant.
De aceea e nevoie să avem grijă ca apa să rămână mereu curată. De aceea pot și vreau să:
- 📝 Mă gândesc la apa pe care o voi folosi la viață, ce am care trebuie să mai port astfel încât să fie permanent sănătoasă și fericită.
- 📝 Fiu mai atent la ceea ce este în jurul meu;
- 📝 Spun celor din jurul meu ceea ce am aflat acum;
- 📝 Îmi rezerv vremea ceea ce trebuie să fac ca să fiu sănătos;
- 📝 Respect cu strictețe regulile de economisire a apei.
Webografie:
http://stiintasiethica.com
http://greece.only.ro
Elev. Sas Borghină Silviu, Clasa a VII-a
Școala Gimnazială „Lucian Bologa”
Marpod
Voluntariatul este chemarea sufletului. Conceptul de voluntariat a apărut cu mult timp în urmă. La început a fost numit serviciu militar voluntar în unele țări europene. Astăzi, acest cuvânt este folosit de civili în sensul de „gratuit”.
Vreau să fac voluntariat pentru că VREAU să-i ajut pe ceilalți. În ultimii ani, țara noastră se află într-o situație dificilă. Prin urmare, cu siguranță are nevoie de sprijin din partea oamenilor obișnuiți. Și astfel de trimiși naționali sunt tocmai voluntarii - oameni care și-au asumat voluntar această sarcină dificilă. Ele ajută cu lucruri, produse, medicamente necesare. Și sunt cu adevărat necesare.
Iar voluntarii sunt importanți nu numai în această chestiune. Medicina, educație, servicii sociale, literatură, cultură - oriunde este nevoie de astfel de asistenți. Dar de ce oamenii își petrec timpul fără niciun câștig financiar? Din fericire, lumea noastră încă nu a căzut complet în degradare. Și au fost oameni care erau gata să ajute nu în cuvânt, ci în faptă. Motivația lor este să îi ajute pe ceilalți să facă din această lume un loc mai bun.
Ca voluntar, puteți învăța ceva nou, găsiți conexiuni utile sau pur și simplu vă împrietenți cu o persoană dragă. Acest lucru este util în special pentru tineri. Activitatea voluntarului îi va învăța responsabilitatea, toleranța și profesionalismul în anumite domenii.
Cred că voluntariatul este chemarea sufletului. Și dacă ești înzestrat cu un astfel de sentiment, atunci ești o persoană fericită în această lume. Amintiți-vă: fiecare dintre noi poate îmbunătăți viața. Fiecare dintre noi putem oferi cărți vechi, jucării sau lucruri orfelinatelor, fiecare poate ajuta la adăpostul animalelor, fiecare poate colecta mâncare sau bani pentru cei care au nevoie.
Voluntariatul este o activitate neplătită, conștientă, voluntară, în beneficiul altora. Acesta nu este doar un hobby, ci și un mod de viață. Mulți tineri aleg astăzi calea de voluntariat pentru ei înșiși. Ce îi atrage în această direcție? Ce obiective doresc să atingă?
Rămâne să răspundem la aceste întrebări doar, făcând voluntariat!