La începutul lunii aprilie elevii din clasa aXI-a C, de la Colegiul Economic George Barițiu din Sibiu însoțiți de doamnele profesor: Gruia Florentina, Stănese Carmen și Rebegel Cătălina, au avut oportunitatea de a participa la o activitate de voluntariat care a constat în plantarea de puieți în comuna Șura Mică și în ecologizarea zonei din jurul lacului din Șura Mică. De la început aceștia știau exact scopul cu care au venit: cel de a face o schimbare în bine față de natură, recompensa fiind nesemnificativă, însă gândul că au putut schimba ceva, a fost îndeajuns de puternic încât a-i mulțumi. Orele de biologie au avut acest impact pozitiv față de ei, conștientizând că padurile sunt benefice pentru ecosistem.
Am fost impresionați de organizarea Primăriei din Șura Mică împreună cu Firmele care au participat la această acțiune. Astfel ni s-au oferit mănuși de protecție, lopeți, găleți, apă și puieți, și astfel noi elevii am trecut rapid la treabă. Nimeni nu s-a dat deoparte, fetele au lucrat cot la cot cu băieții dar și invers! Puieții deja începeau să stea drepți înconjurați de pământul bine așezat de elevi, aceștia muncind de zor, nici nu se uitau la ceas să vadă timpul care a trecut. Nimeni
nu s-a plâns de oboseală și astfel câteva zeci de puieți au fost plantați de către elevi, fiind un concurs/o bătălie despre cine va planta ultimul puiet. Chiar dacă activitatea a luat sfârșit, elevii nu puteau sta pe
tușă, așa că fiecare s-a echipat cu o pereche de mănuși și saci, gata de adunat gunoaiele de pe marginea drumului și lacului. În câteva minute elevii au curățat zona de: peturi, cartoane și alte deșeuri.
Plantarea puieților Adunarea deșeurilor
Voluntariatul a fost un mod excelent pentru elevi de a da o mână de ajutor comunității, dar și o modalitate practică de a învăța unele abilități din lumea reală, dar și de a ne explora potențialul. Comunicarea și cunoașterea de noi persoane, a fost ideală pentru ca aceștia să uite de tehnologie și alte dependențe. Noi elevii am conștientizat că viitorul nostru depinde de ceea ce facem, de implicarea noastră în comunitate. Peste câțiva ani, puieții plantați vor crește și ne vor oferi aer curat, iar unele gunoaie vor fi reciclate și reutilizate. Astfel planeta ne va mulțumii în timp! 😊
Gând închinat de un voluntar pentru măreața poală a pădurii ce mi-a fost umbrelă în copilăria mea. Sufocați de urbanism și închinându-ne lumii materiale, unii am ales să refuzăm să ni se fure codrul, am ales a ne plăti locul pe pământ prin voluntariat.
Primul șuvoi care îmi vine vertiginos în cap atunci când mă gândesc la acest fapt minunat este acela de iubire în mișcare. Mă uit în jur și tot mai mulți oameni își ascultă chemarea sufletului de a da înapoi comunității, pornesc de la certitudini pline de raționament și ajung la a auzi empatia ce se zbate în oameni și natură, un „mușchi” greu dezvoltat.
Ne-am pierdut pădurile și spălat machiajul epocii cu sufletele și apa poluată. Adună și sortează deșeuri, plantează un copac, implică-te, inspiră, expiră, iar natura îți va mulțumi prin oprirea timpului în loc. Muncim pentru a schimba genul omului din consumator în om-creator. Prin voluntariat înțelegem atitudinea contradictorie cu natura.
Așa cum milioane de ani copacii au fost camarazi în verde pe front pentru a da natură pentru viață, așa ziua de azi ne arată că o lungă perioadă am fost în tabăra opusă lor. Pădurile sunt esențiale în absorbația dioxidului de carbon din atmosferă, sunt o parte importantă a ciclului natural al carbonului, nu e niciun dubiu că plantarea unor copaci noi e benefică. Prin voluntariat alegem a da un scurt timp din viața noastră altei vieți, alegem să plantăm copaci, dar și să salvăm pădurile existente.
Activiștii încearcă a ne da un semnal de alarmă cu privire la creșterile alarmante a poluării din ultimii ani cu diferite manifestări stradale și studii îngrijorătoare. Natura ne imploră deșteptarea și înțelegerea faptului că ecologizarea trebuie să fie o rutină pentru fiecare.
Este timp pentru orice și anotimp pentru fiecare, vreau să cred că acest lucru se poate aplica pentru voluntariat, în viața fiecăruia.
În primul rând, oamenii care fac voluntariat sunt preocupați de ceilalți din jurul lor, sunt oameni altruiști care doresc să împartă din timpul lor liber cu ceilalți. Însă nu doar asta stă în spatele implicării oamenilor în activități de voluntariat. Valorile morale și înțelegerea celor din jur stau la baza nucleului de formare în acest sens, demonstrând o valoare de neprețuit. Ai posibilitatea de a ajunge o inspirație pentru cei din jur, dar și pentru tine.
Din perspectiva mea, proverbul grec care spune că o civilizație înflorește atunci când oamenii plantează copaci în umbra cărora nu vor sta niciodată este cea mai exactă explicație a însemnătății voluntariatului. Este necesar să înțelegem că niciodată nu o să fie suficient să ne îngrijorăm, trebuie să acționăm eficient, să realizăm că trăim într-o păpădie cu ozon. Protecția mediului a devenit una dintre cele mai acute probleme ale omenirii. A venit timpul să educăm copiii, nu în vechea tradiție de consum a „depozitării mediului”, ci într-o conviețuire complet diferită, armonioasă cu natura, într-o pregătire psihologică pentru a ne proteja valorile spirituale pretutindeni și întotdeauna. Este greu de crezut că munca pașnică poate avea aceleași consecințe ca un război atomic. Este greu de imaginat că epoca strălucitoare a științei, care a început cu victorii atât de promițătoare ale rațiunii, se poate încheia într- un mod atât de absurd și reprobabil și tocmai despre asta vorbim. Fiind parte din natură nu este doar un dezastru ecologic, dar și moral. Așa că DA, alege să ajuți, să oferi! Indiferent unde ne naștem, aerul este tatăl nostru iar apa este mama, ca voluntar ești plătit în șapte cifre…ZÂMBETE.
Trăia odată un om nemulțumit de condițiile din jurul său. Pe când se plimba prin satul în care locuia, acesta arunca câte o privire lungă. La un moment dat, s-a așezat pe o bancă și a început să se gândească : „Vreau să schimb ceva! Vreau ca mediul în care trăiesc să fie unul mai bun, pentru că știu că se poate!” Nu după mult timp, acesta și-a adunat câțiva prieteni dornici de o schimbare și a reușit să- și construiască o echipă. Astfel, împreună au curățat tot satul de gunoaie și, de asemenea, au plantat și câțiva copaci. La final, și-a spus sie însuși : „Știam va voi reuși!”
Am adăugat această introducere pentru că, printr-o faptă relatată de oricine cu o dorință de a face ceva în folosul comunității înțelegem mult mai bine ce înseamnă voluntariatul. Cu alte cuvinte, orice persoană indiferent de rasă, religie sau oricare altă diferențiere poate desfășura o activitate de interes public. Conform legii nr. 78/2004, se precizează că statul român sprijină dezvoltarea voluntariatului prin intermediul tuturor instituțiilor sale care activează în domeniile în care se desfășoară activitățile de voluntariat, iar asta are o oportunitate extraordinară de a avea dreptul la participarea în cadrul unei organizații non-profit. Conceptul de voluntariat ne duce cu gândul în primul rând, la mediu, și atunci când spunem mediu, spunem pădure. Așa cum știm cu toții, copacii ne oferă oxigen. Noi, pentru a-i răsplăti nu putem face altceva decât să avem grijă de ei. Și cum avem grijă de ei? Ei bine, aceștia trebuiesc curățați de crengile bătrâne și uscate pentru a nu fi un pericol în situația în care ar cădea și, de ce nu, pot fi plantați, astfel înmulțindu-se. Voluntariatul aduce cu el și numeroase beneficii printre care cele mai importante sunt acelea că este considerat o experiență profesională care duce la o șansă mai mare atunci când va veni vremea să te angajezi, întrucât această activitate va apărea și în CV-ul tău. De asemenea, în ceea ce privește personalitatea te ajută să devii un om solidar, mai încrezător în oameni îți dezvolta spiritul civic și responsabilitatea socială.
În concluzie, voluntariatul e o activitate care îți poate aduce o mulțime de satisfacții personale și
care te poate ajuta să îți lărgesti cercul de prieteni, dar și să îți schimbi modul în care vezi lumea din jur.
Dacă noi îl protejăm pe el, ne protejăm pe noi, așa cum spune Ralph Waldo Emerson în citatul
său :„Una dintre cele mai frumoase compensații din viață este că nimeni nu încearcă cu adevărat să ajute pe cineva fără să se ajute, de fapt, pe sine însuși”.