Acțiuni de voluntariat 2022-2023




Image 1

Premiul II:"Vrem o plajă curată!"


Tătaru Mario, clasa a XI-a




PREMIU SPECIAL: RECICLAREA E SALVAREA!

Oprea Maria Natalia

Liceul Teoretic” Benjamin Franklin”, București

Profesor coordonator : Grigorescu Crînguța




„În proiectul educațional Săptămâna verde, clasa noastră a ales ecologizarea plajelor de pe litoralul românesc deoarece suntem de părere că este un subiect neglijat și oamenii nu cunosc adevăratele pericole ale unei ape și plaje neîngrijite.

Imediat cum am ajuns pe plajă, am putut să observăm ambalaje, plastice cât și alte materiale toxice aruncate în nisip și am simțit nevoia de o schimbare, care nu a fost posibilă decât muncind împreună. În anumite cazuri, aceste deșeuri și substanțe dăunătoare pot afecta viața organismelor acvatice, cât și a oamenilor. De asemenea, odată cu afectarea viețuitoarelor sunt afectate și fauna și flora marină, dar și terestră, ceea ce deteriorează întreg ecosistemul. Locurile în care se adună deșeurile menajere tind să degaje substanțe toxice, poluând astfel mediul înconjurător. Chiar dacă autoritățile încearcă să remedieze situația la nivel european, măsurile luate nu au avut rezultate până în prezent. În micul nostru act de voluntariat, am încercat cu tot posibilul să curățăm plaja cu speranța că și alții ne vor urma exemplul.


Cauzele poluării apei sunt de obicei: aruncarea gunoaielor menajere și industriale în ape, scurgerile și deversările de petrol, agricultura, pesticidele, generarea de substanțe radioactive prin activități umane iresponsabile, deversarea în apă a deșeurilor. Poluarea cu plastic este cea mai mare provocare la nivelul mediului cu care umanitatea se confruntă la acest moment. Această problemă este o amenințare la adresa mediului înconjurător și a vieții animalelor, iar cauza acestui tip de poluare sunt acțiunile omului. Plasticul este un element foarte durabil, degradarea lui se face lent, în peste 400 de ani, din cauza structurii chimice pe care o are. Cu toate acestea, în fiecare an sunt produse cantități imense de plastic, mai ales de unică folosință. Consider că pentru o bună funcționare a ecosistemului sunt necesare schimbări atât din partea autorităților cât și a oamenilor.

Măsurile ar trebui să cuprindă gestionarea, colectarea și depozitarea deșeurilor de orice natură prin dotarea cu un număr mai mare de stații de reciclare eficiente. Dar, cel mai important lucru este conștientizarea importanței reciclării de către populație. În experiența trăită alături de colegii mei, am adunat toate gunoaiele găsite pe plajă, le-am strâns în saci menajeri pe care i-am depus în puținele locuri amenajate pentru acest scop. De-a lungul zilei am observat că foarte mulți oameni tratau cu indiferență plaja și aruncau deșeuri fără a se gândi la posibilele consecințe negative. Sunt de părere că toți cei prezenți la acea activitate au înțeles importanța păstrării curățeniei indiferent de mediu.

În concluzie, cred că acest proiect educațional ne-a învățat să fim mai responsabili și mai atenți cu ceea ce ne înconjoară și să acordăm mai multă importanță reciclării. Sper ca pe viitor să existe mai multe resurse de informare și educare a populației despre întreținerea unui mediu curat și sănătos pentru cea mai bună conviețuire.