IMPORTANȚA ECOLOGIZARII P Ă D U R I L O R

Elev Drumea Denisa , Liceul Teoretic Benjamin Franklin,

Profesor Coordonator: Grigorescu Crînguța




Pădurile joacă un rol fundamental în existența noastră. Ele îmbogațesc aerul cu oxigen și, menținând umiditatea, pădurile reglează temperaturile extreme atât vara cât si iarna. Pădurile constituie o sursă esențiala de hrană si apă, acestea fiind adapostul multor plante si animale, iar pădurile sunt surse importante de produse lemnoase. La fel cum acestea au grijă de noi și noi trebuie să avem grija de ele.

Putem incepe prin a le ecologiza. Dacă mergem într-o pădure și adunăm gunoiul aruncat de către alti oameni, pădurea va fi mai curată și la fel și aerul pe care î l respirăm; dacă nu mai aprindem focul în padure, ea nu va mai arde, și va putea adapostii o multitudine de animale, care ne asigură sursa de hrană; dacă plantam mai mulți copaci, vom avea mai multe paduri și ne asigurăm și sursa de produse lemnoase. Să avem grijă de păduri î nseamnă să avem grijă de noi.

Cu toate acestea, în unele parți ale lumii, pădurile sunt defrișate, utilizate și exploatate în mod abuziv, ceea ce ne afectează în mod vizibil sănătatea. Noi trebuie să contribuim la protejarea pădurilor pentru a avea o viață sănătoasă și lipsită de bolile provocate de poluare.




COMBATEREA ÎNCĂLZIRII GLOBALE


Elev Antonescu Andrei, Liceul Teoretic Benjamin Franklin,

Profesor Coordonator :Mărculescu Raluca



15 lucruri simple pe care fiecare locuitor al planetei le poate face ca să contribuie la combaterea încălzirii globale.

Lucruri simple, dar care contează. Scopul lor, mai ales dacă sunt susținute de tot mai mulți oameni, este de a reduce cererea de combustibil clasic (petrol, gaz, cărbune), care, prin utilizare, contribuie la creșterea gradului de dioxid de carbon din atmosferă.

1. Reduceți, reutilizați, reciclați

Alegeti produse reutilizabile în loc de cele dispensabile, ambalaje minimaliste, colectat separate și reciclați hârtie, plastic, sticla, reviste si ziare, precum și doze de aluminiu. Prin reciclarea a numai jumătate din ceea ce folosiți într-o gospodărie, reduceți anual poluarea cu 1.090 de kilograme de dioxid de carbon.

2. Folosiți cumpătat încălzirea și aerul condiționat

Confortul personal este important, dar excesul nu se justifică. Soluții inteligente de izolare a casei vă pot ajuta să economisiți energie atât iarna, cât și vara, prin reducerea nevoilor de încalzire sau a costurilor pentru aer condiționat. Puteți reduce poluarea cu 90 de kilograme de dioxid de carbon pe an


(per individ).

3. Alegeti becurile economice

Becurile clasice(sau becurile incandescente) sunt becuri pe bază de filament, încapsulate într-un balon de sticlă având în interior un gaz inert. Pana la 95% din energia pe care o consumă este transformată în caldură și nu în lumină, ceea ce le face extrem de ineficiente pentru iluminat.

Becurile economice sau becurile CFL(Compact fluorescent lamp) sunt becuri care au în componență lor mercur, aproximativ 4 mg, care este extrem de toxic pentru organismul uman în caz că acestea se sparg, dar și le fac să fie greu de reciclat, chiar mai mult decât cele incandescente, care nu au materiale interzise, dar folosesc resurse la fel de prețioase prin consumul lor ridicat de energie electrică.

Becurile cu LED-urireprezinta o alternativa optima, fiind cea mai eficienta solutie de iluminat în momentul de față. LED-urile sunt diode semi- conductoare cu o eficiență de până la 80% mai mare și o durată de utilizare de până la 10 ori mai ridicată. De asemenea Led-urile emit mult mai puțină căldură, fapt care duce la scăderea necesității de folosire a aparatelor de aer condiționat. Led-urile nu conțin materiale otrăvitoare, ușurând misiunea utilizatorilor de a proteja mediul înconjurător.

Să nu uitam că pentru producerea a 1 MegaWatt se emit ~ 430kg CO2 în atmosferă., deci dacă folosiți becuri cu LED aveți un prim mare avantaj: economisiți aproape 90% din energia electrica pe care ați fi consumat-o cu un bec obișnuit.

4. Conduceți ințelept și mai putin

Cu cât folosiți mai rar masina, cu atât se reduce emisia de gaze, plus că nu mai consumați benzina. Așa că, dacă nu e vorba de o distanță lungă sau de lipsa altor mijloace de transport, încercați mersul pe jos, bicicleta sau mijloacele de transport în comun. Iar dacă, totuși, alegeți mașina, încercați să fiți eficienți: să aveți cauciucurile umflate la nivelul potrivit, motorul îngrijit, sistemul curățat.

5. Cumparati produse eficiente energetic

Cand alegeți o mașină nouă, orientați-vă către una cu un consum mic. Pentru produsele necesare casei, există din ce în ce mai multe variante eficiente energetic, indiferent că e vorba de un bec sau un robot de bucătărie. Incercați să evitați tot ce înseamnă plastic în exces sau orice ce nu poate fi reciclat.

6. Folosiți mai puțină apă caldă

În loc de apă fierbinte pentru duș sau baie, încercați o variantă cu ceva grade mai în jos. Capetele de duș cu jet moderat ajută și ele la reducerea consumului de apă. Mai nou, hainele pot fi spălate și cu apă rece sau doar ușor încalzită la mașina de spălat, nu mai este nevoie să le fierbeți la 90 de grade.

7. Stingeți lumina

Când plecați din casă, închideți becurile și scoateți din priză aparatura electronică. Când sunteți acasă, folosiți lumina doar acolo unde aveți nevoie, nu în toată casa și încercați să nu utilizați toate aparatele electronice și electrocasnice în același timp.

8. Plantați un copac

Oriunde: în gradină, în curtea blocului, în afara orașului, oriunde se poate, plantați un copac. Sau mai mulți. Se vor dezvolta în timp, dar vor contribui, la un moment dat, la absorbția dioxidului de carbon din atmosferă, chiar dacă într-o mică măsură. Însa un copac face mult pentru ecosistemul de care aparține și oricum merită să îl plantați.

9. Încercați energiile alternative

Dacă aveți posibilitatea să folosiți energii alternative, nu ezitați. Deși programele din RM nu sunt atât de avansate ca în alte țări în privința susținerii materiale a celor care trec pe energii alternative, totuși, investiția o veți recupera în timp și veți contribui la protejarea mediului.

10. Învățați și încurajați și pe alții

Familie, copii, prieteni, oricine poate fi ajutat să înțeleaga importanța utilizării inteligente a resurselor. Explicați-le că orice gest contează!

11.Cumpăraţi produse pentru un mediu sănătos

Ambalajul voluminos al produselor poate fi redus. Cumpăraţi produsele împachetate în ambalaje


reciclabile, pentru că este mai sănătos pentru mediul înconjurător. Căutaţi etichetele ecologice, care garantează faptul că produsele cumpărate nu fac rău mediului înconjurător.

12. Separați deşeurile

În fiecare casă se strâng tot felul de obiecte de care trebuie să scăpaţi. Separaţi sticlele, cutiile de conserve, ambalajele de la dulciuri, caietele, hainele vechi şi alte obiecte care nu vă mai sunt de folos şi predaţi-le centrelor de reciclare din oraşul vostru.

13. Cât mai puţine pungi din plastic

Observăm câteodată pungi din plastic, care sunt aruncate pe străzi, în parcuri, în ape sau pe malul apelor. Este bine să nu cereţi vânzătorului ambalaje sau pungi din plastic atunci când cumpăraţi numai o ciocolată, un creion, sau un caiet. Când mergeţi la cumpărături, este mai bine să folosiţi pungile din pânză, pe care le păstraţi apoi în casă.

14. Utilizaţi gunoiul ca îngrăşământ

Utilizarea gunoiului ca îngrăşământ este o soluţie ideală pentru a scăpa de resturile alimentare din gospodărie. Fie că aveţi grădină, sau doar câteva ghivece cu flori în balcon, această metodă poate da rezultate neaşteptate şi, în plus, păstrează mediul curat.

15. Nu aruncaţi gunoiul pe stradă




CUM PĂSTRĂM APELE CURATE

Elev Stepan Delia, Liceul Teoretic Benjamin Franklin,

Profesor Coordonator Mărculescu Raluca



Subiectul despre care vom vorbi astăzi este unul despre cum am putea păstra mai bine apele curate, iar eu, vă voi prezenta mai multe metode prin care am putea combate poluarea excesiva a apelor. Însă, pentru a începe totul în ordine cronologica, vă voi prezenta întâi care sunt cele mai des întâlnite surse de poluare și cum a reușit omul să distrugă nu numai apele, ci și viețuitoarele din ele, afectându-le viața și schimbându-le mediul în care trăiesc.


Pentru a evita ca apele noastre să mai arate așa, schimbările vor pleca tot de la noi, oamenii de rând: putem organiza proteste pentru ca oamenii care ne conduc responsabili de protecția mediului să găsească soluții pentru separarea apei cu uz menajer și uz industrial de cea naturală, putem încerca să folosim mașina personală doar atunci când este strictă nevoie de ea, putem încerca -dacă există posibilitatea financiară- să înlocuim mașinile diesel cu cele electrice (lucru care ar duce la micșoararea poluării și din aer, cât și din mediul terestru). Trebuie neapărat să nu mai aruncăm gunoaie de niciun fel acolo unde nu le este locul, dar pentru prevenirea poluării apelor, metodele de combatere sunt: aruncarea deșeurilor din plastic corespunzător (care sunt cele mai nocive pentru viața speciilor de animale și plante), refolosirea pe cât posibil a sticlelor, recipientelor, tacâmurilor, paharelor din plastic, reciclarea tuturor materialelor prime: plastic, sticlă, metal, hârtie, nu arunca conținutul de la litiera pisicii la toaletă, ajută organizațiile ce au ca scop protejarea oceanelor.

În al doilea rând, omul de rând poluează foarte mult, de asemenea, iar modurile în care acesta o face sunt: aruncarea deșeurilor în locurile nepotrivite, utilizarea de produse de curățare a corpului în apele curgătoare, pescuirea în perioadele nerecomandate ale anului, pescuirea speciilor rare de pești, cumpărarea unor pești pe cale de disparție pentru uz alimentar sau pentru ț i n e r e a l o r i n a c v a r i u .


Pentru a preveni ca apele noastre să ajungă gropi de gunoi și dispariția speciilor de animale și plante din apă, trebuie să: aruncăm gunoiul acolo unde îi este locul, reciclăm pe cât posibil, nu aruncăm la wc resturi menajere, folosim pentru chiuveta o sită care păstrează gunoiul în ea și aruncăm apoi în tomberon resturi menajere, participăm la activități de strângere a deșeurilor din ape sau donăm bani asociațiilor care se ocupă de asta, evităm să cumpărăm specii rare de pește, nu mergem la pescuit în locații unde nu ne este permis sau în perioadele ale anului în care nu este voie, atunci când facem baie într-un lac natural eviăm folosirea produselor de curățare a corpului de orice tip, cumpărăm produse făcute din materiale refolosite, etc.

5 ANI DE ADIDAS X PARLEY

"Parteneriatul nostru interceptează plasticul înainte de a pătrunde în oceane și îl transformă în articole de îmbrăcăminte sport de înaltă performanță. Abia am început."

Acestea sunt cuvintele brand-ului Adidas despre parteneriatul sau împreuna cu Parley. Dar ,,ce este Parley? Cu ce se ocupă ei? Ce este Adidas? Ce articole vă sunt puse la dispoziție? Preț raport calitate? De ce am ales să vorbesc despre asta în proiectul meu?" sunt probabil câteva dintre întrebările la care v-ați gândit deja, însă, veți afla totul imediat!

PARLEY este spațiul în care creatorii, gânditorii și liderii se adună împreună pentru a crește nivelul conștientizării asupra frumuseții și fragilității oceanelor noastre, colaborând și dând naștere la proiecte ce doresc încheierea și protejarea distrugerii oceanelor. Parley for the Oceanes abordează amenințările majore asupra oceanelor noastre, cel mai important ecosistem al planetei noastre. Ei cred


că puterea pentru schimbare se află în mâinile consumatorului - având în vedere că avem cu toții o alegere - și puterea de a modela această nouă mentalitate a consumatorului se află în mâinile industriilor creative. Artiștii, muzicienii, actorii, producătorii de filme, designerii de modă, jurnaliștii, arhitecții, inventatorii de produse și oamenii de știință au instrumentele necesare pentru a modela realitatea în care trăim și pentru a dezvolta modele de afaceri alternative și produse ecologice sensibile pentru a ne oferi pământenilor o alegere alternativă.

Adidas este o companie multinațională cu sediul în Germania, care produce diverse articole sportive. Adidas este al doilea cel mai mare producător de articole sportive, precedat de Nike.




Premiul II: POLUAREA APELOR


Eleva Țicu Raluca, Liceul Teoretic Benjamin Franklin,

Profesor Coordonator Mărculescu Raluca



Apa are un rol important în apariția și întreținerea vieții. Fără o apă curată, plantele și animalele dispar, iar noi nu ne putem continua viața pe planetă..

În primul rând, care sunt principalele surse de poluare a apelor? Vorbim, pe de-o parte, despre

-evacuarea apelor uzate menajere și cele provenite din activități industriale în râuri,

-despre folosirea pesticidelor și a îngrășămintelor în activitățile agricole,

-ploile acide rezultate din contactul cu atmosfera a gazelor de eşapament,

-produse de întrepriderile industriale,

-deșeurile solide aruncate în apă, dar și scurgerile de petrol.

-poluarea cu plastic.

Știați că, pe mări și oceane plutesc 159 de milioane de kilograme de deșeuri din plastic? Produsele din plastic se degradează natural extrem de greu. O sticlă din PET se degradează natural în câteva sute de ani.PET-ul se descompune în mici particule de polimeri. Polimerii sunt particule derivate din petrol. La rândul lor, peștii înghit aceste molecule de petrol. Sănătatea oamenilor care consumă pești, fructe de mare și alte viețuitoare acvatice contaminate este astfel pusă în pericol.Plasticul din oceane ucide 1.000.000 de păsări și 1.000.000 de mamifere marine anual.

Cum putem proteja apele?

Fiecare dintre noi are un rol important în ocrotirea apelor din zonele în care locuim. Sfaturi pentru protejarea apelor:

● Ai grijă față de felul cum colectezi și depozitezi deșeurile;

● Evită folosirea produselor de curățenie atunci când faci baie în ape curgătoare sau lacuri;

● Cumpără produse care asigură un consum redus de energie;

● Fă dușuri scurte și nu irosi apa;

● Instalează-ți panouri solare.

De ce sunt atât de importante pădurile pentru sănătatea mediului nostru? Pădurile asigură numeroase servicii ale ecosistemelor, esențiale pentru mediu și pentru climă. De exemplu, ele contribuie la reglarea climei pe planeta noastră, la alimentarea bazinelor hidrografice, oferindu-ne apă curată și la purificarea aerului pe care îl respirăm. Creșterea fondului forestier contribuie adesea la captarea unor cantități mari de dioxid de carbon din atmosferă. De asemenea, pădurile contribuie la conservarea și protejarea biodiversității, dat fiind că o multitudine de specii trăiesc în păduri și depind de acestea. Ele reprezintă și o resursă economică importantă, nu numai pentru producția de lemn, ci și pentru alte materii prime utilizate la obținerea medicamentelor și a altor produse. Pădurile au un rol important și în ceea ce privește recreerea și starea de bine a oamenilor.În Europa, suprafața totală acoperită cu păduri este, de fapt, în creștere, în principal datorită politicilor de împădurire și a

transformării terenurilor agricole abandonate în păduri. Pădurile acoperă peste 40 % din suprafața terestră totală a celor 33 de țări membre ale Agenției Europene de Mediu și a celor șase țări care cooperează cu agenția.Cu toate acestea, sănătatea pădurilor reprezintă o problemă globală, iar suprafața forestieră totală este în scădere la nivel mondial. Europenii contribuie și ei la despădurirea globală. Importăm produse agricole și din lemn care constituie principalele cauze ale despăduririlor la nivel mondial, afectând în principal pădurile tropicale sau boreale.Suprafața totală acoperită de păduri nu este singurul indicator care ar trebui luat în considerare.

Cu ce provocări majore se confruntă pădurile din Europa?Pădurile din Europa se confruntă cu numeroase provocări, printre care dispariția habitatelor și riscuri sporite legate de speciile invazive, de poluare și de schimbările climatice. Intensificarea utilizării lemnului în diverse activități umane, construcția rețelelor de transport și extinderea urbană exercită, de asemenea, presiuni asupra pădurilor. Parcelarea, proces prin care suprafețele mari de pădure ajung să fie împărțite în mai multe loturi mai mici, situate între terenuri agricole sau între așezări urbane, afectează în mod clar pădurile și speciile care depind de ele.Aceste aspecte sunt analizate în raportul nostru viitor privind situația și tendințele în materie de ecosisteme forestiere în Europa, care va fi publicat în cursul acestei luni. Raportul confirmă faptul că trebuie să ne protejăm pădurile și să asigurăm gestionarea durabilă a ecosistemelor forestiere, nu numai în ceea ce privește producția de lemn, ci și atunci când utilizăm pădurile pentru alte servicii vitale ale ecosistemelor, indispensabile pentru bunăstarea noastră.

De ce sunt atât de importante susținerea și protejarea pădurilor noastre?

Dintotdeauna, pădurile au reprezentat habitatul natural specific al unei mari părți a continentului european și au asigurat servicii esențiale pentru mediu și pentru starea noastră de bine. Ele sunt extrem de bogate în privința biodiversității, fiind esențiale pentru eforturile noastre de susținere a habitatelor naturale din Europa.În ultimii ani, a existat o creștere a gradului de conștientizare a importanței pădurilor în diferite dezbateri în materie de politici, și mai ales acum, în contextul încheierii la Paris a acordului COP 21, în cadrul căruia pădurile au constituit o parte integrantă a discuțiilor privind clima. În privința sechestrării carbonului și a atenuării schimbărilor climatice, pădurile sunt, probabil, singurul instrument natural pe care îl putem gestiona. Stă în puterea noastră să cultivăm și să tăiem păduri, pe când asupra oceanelor, de exemplu, nu avem un asemenea control.

Image 1

Mențiune: Tătaru Mario


Fiecare contează

Image 1

Teodorescu Andra


Încălzirea globală