CUM ECONOMISIM ȘI CUM PĂSTRĂM APELE CURATE

Elevă ESTERA RALUCA ZAHARIA – CLASA A VII-A P

LICEUL DE ARTE PLASTICE ”HANS MATTIS-TEUTSCH” BRAȘOV

PROFESOR COORDONATOR MARIANA DUMENCU



În zilele de azi nimeni nu se îngrijorează de menținerea apei curate sau de economisirea ei. Însă, uneori întâlnim oameni cărora le pasă și vor să ajute fie prin a economisi cât mai multă apă, fie prin adunarea deșeurilor din apă sau de lângă apă. Este important să știm de ce trebuie să ne implicăm cât mai mult în păstrarea apelor curate.

Apa poluată a devenit o problemă reală în ultimii ani, atât pentru mediul înconjurător, cât și pentru sănătatea umană. Aceasta afectează buna funcționare a vegetației, a vieții acvatice și a faunei, dar și organismul uman. De aceea este extrem de important ca fiecare persoană să înțeleagă efectele poluării apei, cauzele fenomenului, dar și măsurile de prevenție care se pot lua pentru a împiedica acest lucru.

Apa este o problemă esențială în menținerea vieții și a proceselor sale, este parte a ciclului hidrologic natural, condiționând toate activitățile economice și sociale, astfel că trebuie luată în considerare în toate politicile de dezvoltare din toate domeniile de dezvoltare. Schimbările climatice, reprezentate de inundații, de secete ori de declinul biodiversității, afectează atât mediul înconjurător cât și activitățile umane din punct de vedere economic și social. În general, din cauza impactului climatic asupra sectoarelor economice dependente de apă, este nevoie de o claritate și de o precizie mai mare în ceea ce privește activitățile de cooperare intersectorială, de exemplu între managementul riscului la inundații, navigație și producerea de energia electrică sau agricultură.

Acest lucru va ajuta la stabilirea unor programe de măsuri mai bune pentru a promova soluții integrate, de tip win-win. În plus, va permite o identificare mai eficientă a priorităților și a noilor acțiuni care vor viza nivelul de bazin hidrografic, așa cum este deficitul de apă și seceta. De aceea trebuie să fim mai grijulii și mai atenți cu apele noastre pentru că, până la urmă, sunt o sursă important in mediul nostru de viață.




Premiu Special: DĂRUIEȘTE CU BUCURIE ,PENTRU BUCURIE!

MARIA RALUCA FERARU – CLASA A VII-A P

LICEUL DE ARTE PLASTICE ”HANS MATTIS-TEUTSCH” BRAȘOV

PROFESOR COORDONATOR MARIANA DUMENCU



Voluntariatul, ce este voluntariatul? Această întrebare m-a pus pe gânduri, dar i-am găsit răspunsul relativ rapid. Acest act benefic arată cum oameni pot fi și darnici având posibilitatea de a face ziua, săptămana, luna sau chiar anul mai bun unei persoane pe care s-ar putea sau nu să o cunoască. Una dintre formele de voluntariat cele mai ușoare și care va aduce zâmbete pe chipul oamenilor nevoiași este adunarea a câtorva bunuri și apoi dăruirea lor de Crăciun. La această acțiune nobilă pot participa copii și adulți de orice vârstă, care au bucuria de a dărui mai multe lucruri de care nu mai au nevoie, oamenilor care se străduiesc să facă bani sau copiilor ai căror părinți nu sunt lângă ei sau nu au posibilitatea să le cumpere lucruri de Crăciun care le vor fi de ajutor pe parcursul vieții.

În cadrul voluntariatului această acțiune poate fi desfășurată și de alte sărbători în care se pot oferi mici cadouri pentru a face pe cineva fericit, dar Crăciunul mi se pare cea mai potrivită sărbătoare. Gestul acesta frumos poate duce și la o lume mai binefăcătoare și mai altruistă. În plus, în voluntariat nu trebuie să o organizezi procedura de la zero, adică singur, ci o companie specializată în astfel de proceduri te poate îndruma și ajuta spre calea cea bună pentru a face ceea ce iți dorești în sprijinul altora.

De exemplu, eu am strâns într-un an mai multe jucării și haine pe care nu le mai foloseam, iar în perioada sărbătorilor de iarnă m-am dus împreună cu părinții mei la un orfelinat și am dăruit toate acele lucruri copiilor din acea locație. De asemenea, în orașul meu, la una dintre bisericile din preajmă, se desfășoară activități de voluntariat în timpul slujbelor de sărbători, când apare și favoritul copiilor, Moș Crăciun, care le aduce cadouri și dulciuri micilor suflete pentru a simți și ei fericirea Crăciunului.

Jucăriile nu sunt singurele obiecte care pot fi dăruite în aceste cazuri nobile, dar și lucrurile de igienă (desigur nou cumpărate), mâncare și lucrurile folositoare care le pot asigura curățenia și voința de a avea măcar lucrurile pe care le avem toți, pentru a nu simți sentimentul de singurătate chiar dacă nu sunt singuri, în aceste cazuri trebuie să fim alături de ei nu doar în sărbătoarea Crăciunului.

Voluntariatul nu-l face numai pe cel care primește fericit dar și pe cel care dăruiește toate acele mici cadouri. Cum, întrebi? Zâmbetele copiilor, lacrimile de fericire ale vârstnicilor dar și entuziasmul lor să vadă ce se află în punga misterioasă, sunt câteva din motivele de a fi fericit atunci când dăruiești. Cel mai important lucru este ca această surpriză de bunuri poate fi înlocuită și cu o surpriză de îmbrățișări și de zămbete calde. Oameni nevoiași nu se reped după un teanc de haine sau un camion plin de cartofi prăjiți, dar un sinonim mai bun la aceste lucruri sunt mângâierile și acțiunile pe care le- am inșirat mai sus. În încheierea cuvintelor mele vreau să spun că sărbătoarea Crăciunului contează foarte mult pentru mulți dintre noi și nu trebuie să fim singurii care au parte de această sărbătoare, dar și oameni care au fost lăsați în spate merită o viață mai bună și o mică atenție de la niște suflete bune care sunt motivate să își pună propria amprentă asupra vieții oamenilor sărmani.




Premiu Special: VOLUNTARIATUL – UN STIL DE VIAȚĂ

BRIANA MARIA POPA – CLASA A VII-A P

LICEUL DE ARTE PLASTICE ”HANS MATTIS -TEUTSCH” BRAȘOV PROF. COORD. MARIANA DUMENCU

PROF. COORD. MARIANA DUMENCU



La vârsta de 6 ani am aflat pentru prima dată în viața mea despre ce înseamnă activitatea de voluntar. Eram elevă în clasa pregătitoare și doamna învățătoare ne-a povestit despre faptul că putem aduce fiecare o punguță cu fructe, dulciuri, obiecte de igienă, o jucărie și câteva rechizite, iar aceste pungi le vom oferi unor copii care nu au nici măcar strictul necesar din cele de care au nevoie. Pe măsură ce am crescut, au fost în fiecare an astfel de acțiuni organizate la școală. Pungile adunate au fost duse la Fundația BUCURIA DARULUI, o organizație care se ocupă de mai multe categorii de persoane dezavantajate: familii nevoiașe cu mulți copii, bătrâni singuri și neputincioși, oameni ai străzii și orfani care nu s-au integrat pe piața muncii. Această fundație oferă o masă caldă și pachete cu cele strict necesare pentru 600 de persoane din orașul Brașov și din împrejurimile acestuia.

Văzând cât de importante sunt toate aceste gesturi de generozitate pentru copiii și oamenii care au greutăți și care nu găsesc resurse să se descurce singuri, am mers împreună cu familia mea la fundație și am oferit haine, încălțăminte, obiecte de igienă, rechizite și jucării. Am văzut acolo mulți oameni care au mare nevoie de ajutor: mămici care își cresc singure copiii și nu au loc de muncă, bătrâni care nu au rude și nu se mai pot deplasa la cumpărături, copiii orfani care trăiesc pe străzi.

Pentru ei este foarte important orice mic ajutor, orice gest de bunătate și compasiune. La fundație vin în fiecare zi oameni care se ocupă de pregătirea masei de prânz pentru toți cei care sunt înscriși în programul de întrajutorare al fundației. Am văzut bucuria din ochii celor care munceau la bucătărie și m-am simțit inspirată de generozitatea lor. Acești oameni își fac timp pe lângă activitățile din viața lor personală și vin la fundație pentru a fi voluntari. Pentru ei a fi voluntar este un stil de viață, nu este doar un gest temporar. Ei vin în fiecare zi, cu același drag și aceeași bucurie, pentru a face tot ce pot ca să ajute cât mai mulți oameni. În plus, în fiecare an, fundația prepară pastă de măceșe și o pune spre vânzare, iar banii adunați sunt folosiți pentru acțiunile în care este implicată fundația.

Activitatea de voluntariat a acestei fundații m-a ajutat să apreciez lucrurile bune și frumoase de care am parte și să înțeleg că există multe categorii de oameni care au probleme și care merită ajutați. Am fost foarte fericită să ofer atât cât am putut și să aduc măcar un pic de bucurie acolo unde, de obicei, este tristețe și durere.

Ziua Internațională a Voluntarilor pentru Dezvoltare Economică și Socială (5 decembrie), denumită mai frecvent Ziua Internațională a Voluntarilor, este o sărbătoare internațională mandatată de Adunarea Generală a ONU în 1985 pentru a le oferi organizațiilor și persoanelor care implică voluntari o oportunitate pentru a promova voluntariatul. Din 1985 încoace, Ziua Internațională a Voluntariatului este marcată în întreaga lume prin diverse acțiuni ale ONG-urilor.

Voluntariatul este activitatea de interes public desfăşurată din proprie iniţiativă de orice persoană fizică, în folosul altora, fără a primi o contraprestaţie materială. Activitatea de interes public este activitatea desfăşurată în domenii cum sunt: asistenţa şi serviciile sociale, protecţia drepturilor omului, medico-sanitar, cultural, artistic, educativ, de învăţământ, ştiinţific, umanitar, religios, filantropic, sportiv, de protecţie a mediului, social, comunitar şi altele asemenea. Oriunde în lume sunt milioane de oameni care au nevoie de ajutor: nu au casă, nu au hrană, nu au acces la educație și la servicii de sănătate, etc. Resursele autorităților și ale organizațiilor neguvernamentale sunt limitate atât din punct de vedere financiar cât și în ceea ce privește personalul, iar voluntarii sunt cei care fac o anumită activitate pentru că așa își doresc, în folosul altcuiva. În opinia mea, voluntariatul nu este ”muncă pe gratis”, ci este un mod de a îmi face prieteni noi, de a ajuta la corectarea unor probleme sociale și de a mă dezvolta ca individ. Voluntariatul este o activitate în care eu pot să ofer timp și cunoştinţe pentru a susține o cauză, iar în urma acestei activități pot obţine anumite beneficii personale, sociale sau profesionale. Pentru mine, un motiv de a face o activitate de voluntariat este faptul că îmi depășesc timiditatea, îmi dezvolt abilitățile de socializare și întâlnesc oameni noi. Sentimentul că am contribuit la binele cuiva este foarte plăcut, mă simt mai fericită și mai încrezătoare în forțele proprii.

Un alt motiv pentru a fi voluntar este acela că prin aceste activități pot descoperi mai bine realitatea din jurul meu. Uneori este ușor să ne limităm la situația confortabilă în care trăim, dar aspectele dure ale lumii înconjurătoare nu pot fi ocolite. Atunci când sunt voluntar reușesc să înțeleg de ce o anume problemă afectează societatea în care trăiesc, chiar dacă nu mă afectează pe mine în mod direct. De exemplu, eu am acces la educație, dar știu că sunt foarte mulți copii care nu se bucură de acest drept și nu pot să mă prefac că situația lor nu va afecta societatea viitoare în care voi crește. A fi voluntar înseamnă să ofer înapoi o parte din lucrurile bune care se întâmplă în viața mea și să contribui la corectarea nedreptăților și problemelor societății. În concluzie, voluntariatul are un impact foarte mare atât asupra celui care oferă, cât și asupra celor care beneficiază de el. Este evident că lucrurile nu se rezolvă de la sine și că, uneori, autoritățile nu reușesc să rezolve toate problemele lumii fără ajutor. Deci, dacă îmi doresc o lume mai bună, o societate mai civilizată și mai prosperă, trebuie să mă implic. A fi voluntar este o responsabilitate care mă învață să lucrez în echipă, să fiu organizată, să-mi gestionez cât mai eficient timpul, să comunic liber și să-mi exprim empatia. Este modul prin care pot acumula competențe care mă vor ajuta în relația cu cei din jur și pe care le voi putea folosi pe măsură ce cresc, la liceu, la facultate sau chiar la un viitor loc de munca.

Image 1

Premiul I: Popa Briana , Clasa a VIII-a


Voluntariatul-un mod de viață


Image 1

Zaharia Estera , Clasa a VIII-a  Feraru Maria , Clasa a VIII-a


  Sănătatea naturii, sănătate noastră  Daruieste cu bucurie , pentru bucurie