De Ziua Pădurii, copiii din clasele generale cât și clasele primare, din Ocnele-Mari, au creat tot felul de activități împreuna cu profesorii. De exemplu, noi, clasa a VII-a am fost la adunat de deșeuri ce se aflau în apropierea școlii noastre.
Noi am colectat deșeurile împreună cu doamna dirigintă, Ilina Ozana, doamna profesoară de geografie , Cristina Banu, și cu doamna Mădălina Zăicanu de la Centrul de Informare Turistică care ne- a oferit informații despre locul unde vom colecta deșeurile și ne-a aprovizionat cu saci de gunoi și mănuși pentru a ne proteja de bacterii.
Colectarea de deșeuri a avut loc pe un traseu de lângă “Din Brazi” din Ocnele-Mari. Informațiile ce le-am reținut au fost:
▪ Prima mare gură de ocnă este săpată la începutul secolului XIX, pe partea stângă al Pârâului Sărat în locul denumit “Cărpiniș”, dar care se surpă după o scurtă perioadă de exploatoare.
▪ Imediat se deschide o altă gură de ocnă, de aceleași proporții la 1 km distanță de prima, dar se surpă și aceasta, rămânând un lac cu apă dulce numit “Din Brazi”.
Această colectare de deșeuri ne-a învățat multe,cum ar fi: oriunde ne-am duce, fie într-o scurtă plimbare, fie într-o zonă de campare, adunăm ceea ce lăsăm în urma noastră. De ce? Plasticul se descompune cel mai greu, și afectează foarte mult mediul înconjurator, animalele îl confundă cu alimentația lor astfel afectându-le și pe ele. Pe lângă plastic, aluminiul este în aceeași măsură dăunător. Nu știi în ce se găsește? În dozele de suc pe care le-am găsit destul de des pe o suprafață foarte mică.
Ca și concluzie, experiența ne-a plăcut tuturor atât profesorilor cât și elevilor. A fost educativă pentru elevi, adică am înțeles ce rău pot face deșeurile ce le lăsăm în mediul înconjurator, dar am aflat lucruri noi despre localitatea nostră, mai ales că zona este în apropierea locului unde ne petrecem cel puțin 6 ore din zi.
DE REȚINUT! Lași în urma ta ceea ce ești!
Magia iernii a sosit şi la noi, în Ocnele Mari. Cum se apropiau sărbătorile de iarnă, noi, elevii, cu mici şi mari ne-am strâns pentru a le oferi bătrânilor o masă caldă şi pentru a le ura „SĂRBĂTORI FERICITE!”. Cu toţi ne-am pregătit mult pentru acest eveniment:am realizat felicitări, am învăţat colinde şi am oferit diferite alimente, cu speranţa ca aşa putem să-i ajutăm şi pe cei în vârstă.
A venit şi ziua mult aşteptată. Am mers la dânşii cântându-le colinde de Crăciun şi oferindu-le câte un pachet. În aer se simţea gustul rece al vântului. Spre surprinderea mea, şi cred că şi a multora, i-am văzut pe majoritatea cu lacrimi în ochi. Erau lacrimi de fericire!Se bucurau enorm de mult, la fel ca noi.
Bătrânii se uitau la noi zâmbind. Nu le venea să creadă că noi i-am vizitat acasă la ei şi că noi eram chiar acolo. Asta a fost în cazul fericit pentru că nu toţi oamenii în vârstă puteau să meargă. Unii dintre ei erau la pat pentru că nu se puteau mişca,dar la gândul că elevii le binecuvântau auzul cu diferite cântece de sărbători şi le ofereau alimente îi făceau fericiţi.
După părerea mea, mi s-a părut cea mai frumoasă activitate de voluntariat la care am participat. Am reuşit să-i facem pe bătrâni să uite de problemele lor zilnice şi le-am umplut sufletul cu bucurii.
Noi ca elevi, am învăţat că trebuie să fim mereu buni, nu doar de sărbători, că orice gest mic contează şi că din puţinul tău, îi poţi oferi şi altcuiva.
În perioada Crăciunului, doamna dirigintă ne-a propus o activitate de voluntariat. Toţi am fost încântați de activitate şi imediat ne-am pus la treabă. Activitatea consta în a oferi unor persoane vârstnice hrana. Toți trebuiau să găsească persoane care aveau nevoie de ajutorul nostru şi de o bucurie in periodata sărbătorilor.
Am mers în stânga şi în dreapta să găsim persoane, localitatea fiind mică am găsit doar 15 persoane. Fiecare a cumpărat ce a putut, iar mai multe alimente au fost donate de către un proprietar de magazine-lucru care ne-a ajutat .Apoi ne-am apucat să facem pachete, eu împreună cu colegii mei, iar în aproximativ o oră terminaserăm. Deoarece am fost organizaţi, doamna dirigintă a fost bucuroasă văzând că învățaserăm să ne împarţim sarcinile astfel ca tuturor să le fie mai uşor şi să terminăm în cel mai scurt timp.
În data de 22 decembrie 2021 am pornit spre casele vârstnicilor. Am fost ajutați de Parohia Trăistari, care a donat o masă caldă fiecărei personae învârstă.
În timp ce eram în microbuzul şcolar ne-am decis ce colinde să cântăm ca să bucurăm sufletul oamenilor ce urmau să fie colindaţi.
Această experiență a fost una de neuitat, oamenii au fost foarte încântați când ne-au văzut acolo pentru ei, li se părea minunat că cineva nu a uitat de ei în perioada sărbătorilor-lucru care se citea pe chipurile lor. Totuşi a fost extrem de trist să văd persoane de care familia lor uitaseră, persoane care din cauza unor accidente nu se puteau ridica din pat, dar fericirea lor m-a bucurat si pe mine Era o atomsferă extrem de frumoasă în curtea oamenilor când cantam colinde. Unii trăiau izolati. Toţi ne-am mirat cât au de mers acești oameni până la cea mai apropiată alimentară.
Această activitate m-a ajutat şi pe mine de asemenea, să văd persoane de care ceilalti au uitat. M-a făcut să prețuiesc mai mult familia mea, iar cu toții am învăţat să fim organizați şi să ne descurcăm în situaţii care ne vor ajuta pe viitor.
O altă activitate în care ne-am dezolvat personal a fost o acţiune de donaţie pentru persoanele refugiate din Ucraina. Cu toții am înțeles că ucrainienii au extrem de multă nevoie de solidarietate, iar în acest caz am strâns o sumă de bani şi am mers să cumpărăm alimente şi obiecte de igienă persoanală, pe care le-am dus la Parohia Trăistari din localitate. De acolo acestea au pornit în Maramureş la granița cu Ucraina. În această activitate nu am putut vedea fericirea de pe chipul oamenilor dar noi eram bucuroși de binele pe care il făcuserăm. Nu este o perioadă ușoară pentru aceşti oameni, care au rămas fără nimic, unicul lucru rămas pentru ei este solidaritatea noastră.