Iubim Voluntariatul
An școlar 2021-2022
PROTECȚIA MEDIULUI
Elevă Tanea Maria, Clasa VI
Școala Gimnazială Aurel Decei
Totul începe cu o singură întrebare: Ce este MEDIUL ÎNCONJURĂTOR?
Ei bine, mediul înconjurător este o mare locuință a oamenilor. Din acest motiv trebuie să îl protejăm, pentru că este casa noastră, a tuturor. Așa cum avem grijă ca în propria locuință să fie cât mai curat, confortabil și plăcut, cu atât mai mult trebuie să ne îngrijim ca natura care ne înconjoară.
Prin natură/mediu înconjurător înțelegem aerul pe care îl respirăm, apa pe care o bem și din care se hrănesc peștii, toate animalele și plantele, solul din care obținem hrana de zi cu zi.
De cele mai multe ori natura ne întoarce „grija”, pe care i-o acordăm noi. Când auzim de inundații, de oameni rămași fără case, de incendii de vegetație care mistuie pădurile întregi, de alunecări de teren; trebuie să ne dăm seama că toate acestea se întâmplă fără ca noi să ne gândim măcar un minut la consecințele pe care faptele noastre le pot avea.
Nu ar fi greu deloc dacă ne-am propune cu adevărat niște măsuri de protejare a mediului și dacă am fi cu toții uniți și conștienți.
Ce am putea face noi copiii?
- 🔹 Să nu aruncăm gunoaie pe jos!
- 🔹 Să închidem lumina și aparatele electrice când nu le mai folosim!
- 🔹 Să învățăm să sortăm deșeurile!
- 🔹 Să ne deplasăm pe jos sau cu bicicleta decât cu mașinile familiilor!
- 🔹 Să reciclăm selectiv!
Asemenea activități de conștientizare și protejare a mediului au fost realizate în acest an în cadrul proiectului „Voluntariatul, oportunitatea de dezvoltare personală”.
DOAR ÎMPREUNĂ VOM REUȘI!
PROTEJAREA MEDIULUI
Elevă Gîțan Teodora-Maria, cls. VI
Gimnazială Aurel Decei
Protejarea mediului și conservarea naturii reprezintă o mare responsabilitate pentru fiecare dintre noi, începând de la aerul pe care-l respirăm, urmând apa pe care o bem și alimentele pe care le mâncăm, natura ne oferă elemente esențiale pentru supraviețuire și bunăstare, inclusiv beneficiile emoționale de sănătate, chiar și culturale.
În proiectul de voluntariat din acest an, am învățat că oamenii în ziua de astăzi desfășoară acțiuni negative asupra pământului, cum ar fi:
- 🔹 tăierea copacilor - copacii ne oferă un oxigen curat
- 🔹 aruncarea mizeriilor pe sol - solul ne ajută să producem legume, fructe și florile care ajută natura pentru priveliște liniștitoare
- 🔹 consumul apei în cantitate mare
Mulți oameni se întreabă ce pot face ca să protejeze mediul înconjurător, hai să îți dau niște idei:
- Nu arunca pe jos!
- Strânge gunoiul din drumul tău. Mediul înconjurător va arăta mai bine, iar riscul ca deșeurile noastre să dăuneze speciilor scade!
- Refuză pungile și recipientele din plastic. Vei ajuta la reducerea consumului de plastic implicit la poluarea cu plastic!
- Reciclează! Producerea resurselor naturale, diminuarea poluării, economisirea de energie.
- Reutilizează! Reduce consumul de energie și investiția în produse durabile!
- Optează să mergi pe jos sau cu bicicleta!
- Consumă moderat. Prevenirea risipelor!
- Consumul local! Reducerea mijloacelor de transport și poluarea produsă de transportul produselor.
- Plantează... Pentru oxigen.
Natura este portalul către liniștea interioară. Natura are cu adevărat puterea de a te vindeca. Pentru că îți destină viața ajutându-te să vezi mai luminos, senin, și liniștit. Devi prezent, devii conștient de ce se întâmplă în jurul tău și devii mai puțin stresat. Nu mai ești ocupat.
„Natura nu este un loc pe care îl vizitezi! Este acasă!” — Gary Snyder
Cîrneala Tania, clasa a VI-a
Copacul așteptărilor
Peană Cristiana, clasa VI
Salvați natura!
Sofia Babii, clasa a VII-a
Salvați viitorul nostru!