Acțiuni de voluntariat

An școlar 2021-2022

Image 1

Gliogoria Eduard , clasa a VI-a


Ajută cu dragoste

Image 2

Gliogoria Eduard,clasa a VI-a


Ajutati si o sa fiti ajutati

Image 3

Moisa Alexandra , Clasa a VI a,

Pădurea Curată



SĂ OCROTIM NATURA!

Oprișcan Flavia, Școala: Clasa a VI-a,

an școlar 2021-2022, Școala Gimnazială

Nr. 4 Sibiu

Profesor coordonator: Dăian Maria Alexandrina



Natura este locul unde se întoarce omul ca să își ia energia de care are nevoie. Dacă însă noi nu protejăm apa, aerul, pădurea, atunci nu vom mai putea să simțim parfumul florilor sau să admirăm coloritul viu pe care natura ni-l oferă în fiecare zi.

Cum să protejăm însă natura? Aceasta nu este doar o simplă întrebare, ci și un îndemn de a face cu toții ceva.

În primul rând, cred că ar trebui să nu mai fie tăiați copacii și să nu mai aflăm că s-au defrișat atâtea zone ale globului. Pentru aceasta, oamenii ar trebui să fie conștienți de importanța aerului pe care îl respirăm. În pandemie, ne-am dat seama ce important este să avem aer curat în jurul nostru și ce bine este dacă avem un loc la țară, cu iarbă și aer curat în care să mergem.

În al doilea rând, trebuie să avem grijă cu aruncatul gunoaielor. Acesta este un alt rău pe care îl fac oamenii, pentru că aruncă gunoaiele la voia întâmplării. La prima ploaie, gunoaiele iau drumul avalanșelor și umplu albiile râurilor, făcând imposibilă supraviețuirea micilor viețuitoare care trăiesc în adâncuri. Mulți oameni aruncă în locuri nepotrivite chiar și măștile folosite în pandemie. Este plin de măști folosite pe străzile orașului nostru și nu numai. Acestea ar trebui adunate selectiv și duse apoi toate în același loc, pentru a fi reciclate.

De asemenea, am mai învățat în cadrul proiectului despre voluntariat că este important și să economisim apa. Sunt oameni pe glob care nu au acces la apă, așa cum avem noi, acasă. De aceea, putem începe cu lucruri mărunte, de exemplu să oprim apa când ne spălăm pe dinți și să nu o lăsăm să curgă, să facem duș în loc de baie în cadă, să micșorăm timpul în care facem duș, să folosim apa în care spălăm legumele pentru udatul florilor și exemplele pot continua.

Oamenii mari sunt foarte nepăsători. Natura suferă în jurul nostru. Chiar dacă adulții trec cu indiferență peste aceste suferințe ale mediului înconjurător, noi, copiii, putem să le atragem totuși atenția și prin exemplele oferite de noi, poate vom reuși să salvăm planeta. Fiecare copil, la locul de joacă sau de distracție, poate să înceapă protejarea naturii și să aibă grijă să nu arunce gunoaie pe jos, să selecteze deșeurile și să nu distrugă spațiile verzi.

În anii ce vor urma, noi, copiii, trebuie să învățăm să iubim și să ocrotim natura. Poate nu știți, dar natura plânge atunci când este părăsită de oameni. Haideți să nu o părăsim, să avem grijă de ea și să o ocrotim!

„…Omul…trebuie să iubească natura, inclusiv florile, păsările şi copacii, fiecare părticică din mediul natural pe care-l distrugem în mod constant. Pe lîngă contractul moral cu Dumnezeu, pe lîngă contractul social încheiat cu oamenii, trebuie acum să încheiem un contract moral şi politic cu natura, cu acest Pământ căruia îi datorăm existenţa noastră şi care ne dă viaţă…”

(Boutros Boutros Ghali, secretar general O.N.U, Conf. U.N.C.E.D, 1992)