Pădurile cele mai valoroase surse naturale de purificare a atmosferei
Aceleanu Ingrid, clasa XI – E
Liceul Udriste Nasturel – Hotarele – Giurgiu
Pădurile pot fi considerate plămânii Pământului. Fără păduri suntem lipsiți deoxigen, deci e foarte important să învățăm să le protejăm, să le îngrijim, să leprețuim. Prin toate acestea ne asigurăm viața pe Pământ.
Pădurea asigură oxigen pentru toate vietățile de pe pământ și absoarbe dioxidul de carbon care este nociv pentru sănătate și astfel pădurea contribuie la reducerea poluării.
Pădurea este o sursă de medicamente și remedii pe care majoritatea oamenilor nu le-au descoperit încă.
Pădurea este un loc de relaxare, cu peisaje deosebite care ne ajută să ne destindem.
Pădurea ajută la împiedicarea alunecărilor de teren și alte pericole naturale. Ea găzduiește o multitudine de specii de animale și păsări, multă vegetație deosebit de variată.
Mulți sunt tentați să defrișeze pădurile pentru a le folosi lemnul in scopuri benefice omenirii, un exemplu care l-am putea da este exploatarea lemnului.
În pădurile cu arborii mai bătrâni există insecte care își depun ouăle sub scoarțacopacilor care sunt hrană pentru unele păsări cum ar fi ciocănitoarea care mai este numită și medicul pădurilor.
Cele mai remarcabile păsări, chiar daca nu le vedem de fiecare data sunt cele cântătoare care ne încântă cu trilurile lor. În pădurile noastre trăiesc o varietatefoarte mare de păsări precum :Mierla, Pițigoiul, Măcăleandrul.
Pe lângă păsări avem și multe specii de animale pe care obligatoriu trebuie să le protejăm.
Mistrețul, singura specie europeană de porc sălbatic, poate fi și el des întâlnit în pădurile noastre, Căprioarele, Cerbul mai ales toamna îi poate fi auzit bocănitul -chemare de împerechere iar spre sfârșitul iernii acestora le cad coarnele putândfi observați uneori scărpinându-se de arbori grăbind procesul de înlocuire a coarnelor.
Așadar pe baza celor scrise mai sus putem demonstra că pădurea este un element esențial din viața noastră și trebuie protejată și îngrijită ca pe noi
Liceul Udriste Nasturel – Hotarele – Giurgiu
Poluarea, sau cum mai este numită de către medici, ucigașul silențios, distruge în fiecare zi sănătatea oamenilor. Efectele acesteia afectează sănătatea întregii planete, dar cei mai afectați sunt locuitorii marilor orașe. În Romania, unul dintre orașele afectate grav de poluarea mediului este Iașiul, iar în ultimii doi ani au existat situații in care ieșenii au fost sfătuiți deseori sa nu mai iasă din case.
Este foarte grav ce se întâmpla la momentul actual în lume. Fenomenul de poluare, care a luat amploare în ultimii ani este din ce în ce mai periculos, iar principalul vinovat pentru expansiunea acestui fenomen este omul. Unul dintre cele mai periculoase efecte negative ale poluării este încălzirea globală, care este rezultatul inconștienței si nepăsării oamenilor. Sunt de părere că o mare parte din vina asupra creșterii poluării o are si dezvoltarea prea rapida a tehnologiei, deși avem foarte multe facilitați, tranziția prea rapidă de la uman la digital ne poate afecta din foarte multe puncte de vedere. Evoluția umană nu este un lucru rău, dar în prezent am aflat și am simțit pe pielea noastră că evoluția duce la autodistrugere. În marile orașe aerul devine din ce în ce mai greu de respirat.
Mașinile,aglomerația,fabricile și uzinele fac din marile orașe o junglă de beton toxică, în care milioane de oameni își continuă existența.
Apa, care constituie una dintre cele mai importante resurse de care are omenirea nevoie, a ajuns să fie și ea sufocată de poluarea cu plastice, deversarea apelor menajere și deșeurilor radioactive, iar vietățile marine sunt si ele afectate în mod direct și indirect de acest fenomen.
Din cauza încălzirii globale, oceanul planetar este în continuă creștere. Anual se topesc tot mai mulți ghețari, iar animalele precum urșii polari sunt din ce în ce mai amenințate de acest fenomen- pericol. Putem vedea ca ne îndreptăm spre niște lucruri care ne depășesc, iar din punctul meu de vedere poluarea este sinucidere curata, și încet dar în mod sigur ne îndreptam spre o catastrofă. Statisticile arată că cele mai poluate țări sunt cele în curs de dezvoltare, unde majoritatea populației nu are idee despre cât de grave sunt consecințele poluării soluție ar putea să fie reducarea maselor de oameni care poluează în mod inconștient, dar si în mod conștient, respectarea legilor existente, realizarea unor legi noi și aplicarea unor pedepse mai dure oamenilor ce distrug și poluează mediul înconjurător.Este necesară amenajarea unor locuri speciale pentru depozitarea gunoaielor deoarece în majoritatea țărilor nu există foarte multe astfel de locuri. Trebuie să încurajăm construirea centrelor de reciclare și refolosire a materialelor deja reciclate pentru a ne salva de dezastrul pe care l-am creat în mare parte în mod conștient.