Voluntariatul - oportunitate de dezvoltare personală


Proiect interjudeţean



Acțiunea de finalizare a proiectului: VOLUNTARIATUL, OPORTUNITATE DE DEZVOLTARE PERSONALĂ



Evenimentul de bilanț a avut loc în 15 mai 2019 la Școala din Gura-Râului în cadrul unei activități metodice la care, pe lângă profesorii implicați în proiect, au participat cadrele didactice ale școlii gazde și cadrele didactice ale școlilor din Mărginimea Sibiului. În cadrul acestei activități a fost lansată revista proiectului, care a fost tipărită și împărțită în peste 40 de exemplare tuturor participanților și de asemenea, a fost editată și în format electronic și transmisă celorlalte școli participante la proiect din alte județe.
Printre invitații de onoare au fost doamna Cornelia Rotar, directoarea Căminului Pentru Persoane Vârstnice Sibiu și domnul Onorius Moldovan, directorul Complexului de Servicii Comunitare Prichindelul Sibiu. Aceștia au prezentat activitățile desfășurate în cadrul acestor instituții, scoțând în evidență nevoia copiilor și a presoanelor vârstnice de a socializa, de a comunica și bucuria lor la fiecare vizită sau interacțiune cu voluntarii care le alină singurătatea și le oferă sprijin. Evenimentul s-a încheiat cu acordarea diplomelor în acest cadru festiv persoanelor și instituțiilor care au contribuit la dezvoltarea proiectului.




Evenimentul a fost popularizat la Cotidianul Tribuna, cel mai important cotidian din Sibiu:

Acest proiect și-a realizat din plin impactul educativ estimat, cultivând în rândul elevilor spiritul civic, abilitățile de comunicare și colaborare, empatia, inițiativa și creativitatea.


Flipbook




VOLUNTARIATUL - ÎN FOLOSUL CUI?... DE FAPT…

Stan Corina Mihaela, prof.consilier școlar CJRAE Sibiu



Când facem referire la ,,voluntariat” harta mentală ne relevă imaginea unor cuvinte cheie: oameni, grup, scop, acord, cooperare, rezultat, creativitate, consens, acceptare, contribuție, dezvoltare, progres, soluții, ajutor, implicare, nevoi, prezență, structură, și multe alte conexiuni care vor descrie complexitatea acestui act social.
În mod obligatoriu, referirea la voluntariat va face trimitere directă la colaborare (con-, labor-) adică muncă, activitate împreună, comună. Orice colaborare presupune un grup- mai mic, sau mai mare- de participanți. Acest grup poate fi mai mult sau mai puțin omogen ca vârstă, gen, ocupație, statut social și/ sau profesional, valori, educație, cultură, nivel experiențial în ce privește munca de voluntariat. Ceea ce este evident prezent în demersul de voluntariat este scopul, obiectivul, motivul și rezultatul la care participanții aderă de comun acord. Este o implicare voită, voluntară, din proprie decizie a fiecăruia. Acțiunile, soluțiile, implicarea, prezența, contribuția sunt ale fiecăruia în parte și totodată comune, fiecare participant contribuind cu propriile resurse la conturarea strategiilor de obținere a rezultatului final. Acest rezultat final, care a determinat inițial participarea și implicarea, este unul umanitar, de progres, de rezolvare de situații în mod creativ și participativ.
În activitățile comune de voluntariat se expun atitudinile individuale ale participanților, ideile, experiențele fiecăruia, cunoștințele și credințele pentru a atinge un obiectiv comun, se oferă resurse printr-un efort colectiv. Toți participanții la actul de voluntariat sunt responsabili de succesul grupului ca întreg și de contribuția fiecăruia în parte. Fiecare voluntar își va prezenta finalitatea muncii sale doar atunci când și ceilalți își vor finaliza munca lor. Organizarea trebuie să aibă în vedere 4 aspecte foarte importante: interdependența pozitivă, contribuția fiecăruia, participarea egală și interacțiunea simultană.
Finalitatea actului de voluntariat poate fi raportată în același timp, la scopul acestuia și la influența asupra celor care se implică. Scopul oricărei acțiuni voluntare este unul umanitar, exclude recompense și presupune progres. Raportat la participanți, voluntariatul oferă contextul ,,creșterii” personale, al expunerii atitudinilor personale, a experienței și în esență, al dăruirii pentru ceilalți.
Privit în context formativ- educativ, voluntariatul formează caractere. Participarea copiilor în acte umanitare, de întrajutorare și suport social oferă contextul conturării și dezvoltării unor competențe pentru viață: abilități de comunicare, abilități de cooperare/ muncă în echipă/ capacitatea de a lucra în grupuri diferite, gândire deschisă/ fără prejudecăți, capacitate de a vedea lucrurile/ faptele după diferite aspecte, gândire creativă, managementul conflictelor, inițiativă, capacitate de muncă independentă, fără îndrumare/ suport.

Nu sunt oare acestea și obiectivele educației secolului XXI ? Cu siguranță, DA!


2019 © ProiectVoluntariat